Tip 1. Van binnen naar buiten

De kwaliteit van het binnenschilderwerk is van groot belang voor de garantie op en de kwaliteit van het buitenschilderwerk. Ook binnenshuis is veel vocht aanwezig. Zorg er dan ook voor dat ook het schilderwerk aan de binnenzijde in goede staat is. Let daarbij vooral ook op kitranden langs het glas.

Tip 2. Rond afschuren

Op scherpe hoeken en kanten blijft een dunnere verflaag achter, waardoor die plaatsen extra kwetsbaar zijn. Reden genoeg om deze hoeken rond af te schuren zodat een dikkere, beter beschermende verflaag ter plekke kan worden aangebracht.

Tip 3. Spaarzaam plamuren

Gebruik alleen als het echt niet anders kan. Gedroogde plamuur is weinig elastisch en de kans op terugkeren van barsten en scheuren is groot. Gebruik voor buiten bij voorkeur 2-componenten epoxyhars. Een lastige klus, maar op termijn een beter resultaat!

Schilders weer we(e)tjes

Periodiek onderhoud van het schilderwerk

De ligging ten opzichte van de zon, meer of minder regen & wind, de kwaliteit van de ondergrond, de aard van de constructie, de methode van beglazing en niet op de laatste plaats de kleur van een verflaag bepalen de levensduur van de verflaag.

Zonlicht en dekkende kleuren

Dekkende aflakken bevatten een grote hoeveelheid pigment. De belangrijkste functie van dit pigment is ‘kleur geven aan de verf’. Daarnaast heeft het nog een functie: het absorberen en reflecteren van zonnestralen waardoor het bindmiddel een langere levensduur heeft. Er is wel een verschil tussen lichte en donkere dekkende aflakken. Zonlicht wordt door de lichte kleuren gereflecteerd. Donkere dekkende aflaklagen absorberen de lichtstralen, waardoor in die laklaag grote temperatuurschommelingen ontstaan. Die komen de levensduur niet ten goed. Daarom zijn lichte kleuren bij extreme zonbelasting vaak beter dan donkere kleuren. Grondverf die qua kleur zo dicht mogelijk bij de aflak komt, voorkomt spanningen in de verflaag.

Schilderwerk dient niet alleen ter verfraaiing. Zeker als het de buitenzijde van uw woning betreft, gaat het natuurlijk ook om bescherming. Zowel de verflaag als de ondergrond leven langer door tijdig onderhoud. Als zo op het oog en op enige afstand alles nog prima lijkt, betekent dat niet dat het onderhoud uitgesteld kan worden. Hierop bezuinigen is uiteindelijk duurkoop. Onder de verflaag spelen zich allerlei processen af die de verflaag kunnen aantasten. Tijdig onderhouden is snel en voordelig mooi houden.

Belangrijk

Ieder verfsysteem heeft eigen intervallen voor periodiek en groot onderhoud. Door met een onderhoudschema te werk te gaan, verkrijgt u een goede basis waarop het schilderwerk jarenlang in optimale staat te houden is met eenvoudige onderhoudsbeurten. Periodiek onderhoud omvat het regelmatig aanbrengen van een nieuwe afdeklaag en het tijdig herstellen van gebreken.