Hoe vochtplekken en schimmelplekken wegwerken?

De meeste mensen herkennen het probleem: vochtplekken of schimmelplekken op wanden en plafonds en als u het behandelt keert het gewoon weer terug. Hoe komt het? Maar nog veel belangrijker: Hoe kunt u er voor zorgen dat de vochtplekken en schimmelplekken wegblijven van uw wand of plafond? In deze blog geef ik u het antwoord.

Oorzaak vochtplekken en schimmelplekken op muur of plafond

Het allerbelangrijkste bij vochtplekken en schimmelplekken is dat u de oorzaak achterhaalt. Als de plekken op de muur of plafond ontstaan door een lekkage is het noodzakelijk om eerst de lekkage te verhelpen. Op het moment dat u de oorzaak van de vochtplekken en schimmelplekken niet verhelpt is het schilderwerk van uw muur of plafond gedoemd om te mislukken. Als u er zelf niet achter kunt komen of de vochtplekken of schimmelplekken vanuit een lekkage ontstaan kunt u het beste een loodgieter inschakelen.

Lekkage is lang niet altijd de oorzaak. Vaak ontstaan vochtproblemen door onvoldoende ventilatie. De oplossing hiervoor is eenvoudig en kost u niets! Zorg er voor dat u altijd een raam op een kier zet. Heeft uw raam ventilatieroosters? Dan kunt u deze het beste open zetten. Hierdoor wordt een goede luchttoevoer gecreëerd en kan de vochtige lucht naar buiten. Zorg wel voor circulatie, een combinatie van mechanische ventilatie met een geopend raam zorgt voor het beste resultaat.

Als het probleem niet door de ventilatie is ontstaan kunt u ook denken aan een afgewaaide dakpan, een vochtige badkamer welke het vocht niet reguleert of regenslag op de buitengevel (dit betekent dat de gevel poreus is / het voegwerk is niet goed). Als het optrekkend vocht betreft (vanuit de fundering) kunt u het beste een bouwkundig advies aanvragen bij een gespecialiseerd bedrijf.

Oplossing vochtplekken en schimmelplekken

Er vanuit gaande dat u de oorzaak van de vochtplekken of schimmelplekken heeft weggenomen kunt u aan de slag met de oplossing: schilderen!

Om ervoor te zorgen dat de vochtplek niet terugkeert nadat u de muuf of het plafond opnieuw geschilderd heeft kunt u het beste de volgende stappen ondernemen:

  1. Ontdoe de ondergrond van vuil, vet, zeepresten, schimmels, algen;
  2. Borstel de schoongemaakte plek af en zorg dat deze goed droog is;
  3. Behandel vervolgens het hele oppervlak (niet alleen de plek) met een geschikt reinigingsmiddel. Een goed voorbeeld is de Cleaner van Inducoat.  De oppervlakte goed nat maken en 24 uur laten inwerken (dit product bleekt niet, maar doodt algen en schimmels volledig);
  4. Na volledige droging kan het oppervlak worden afgewerkt met Inducoat Fungi Acryl. Deze is speciaal schimmelwerend, maar in alle kleuren te mengen. Hierdoor heeft u zo snel mogelijk een dekkend resultaat.

Inducoat is de enige verffabrikant die zich richt op de bestrijding van schimmels en bacteriën. Hierdoor kunt u het optimale resultaat behalen!

Hulp nodig bij het wegwerken van vochtplekken en schimmelplekken?

Heeft u niet de juiste contacten met een loodgieter of kunt u de oorzaken niet vinden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij kunnen zowel de oorzaak voor uw wegnemen als het schilderwerk voor u verzorgen. De vochtplekken en schimmelplekken zullen niet meer terug keren! Plannen om het binnenschilderwerk uit te gaan voeren? In de winterperiode kunt u profiteren van extra korting. Kijk hiervoor op de winterschilderpagina

Liever buitenschilderwerk uitbesteden?

Wilt u het buitenschilderwerk liever uitbesteden aan een vakman? Vraag dan direct een offerte aan bij Eigenhuis Schilderplan. U ontvangt dan een onderhoudsplan afgestemd op uw huis. Zo bent u zeker van tijdig en kundig schilderwerk, gespreid via een vast maandbedrag en met 100% garantie. Klik hier voor meer informatie.

In mijn volgende blog leest u meer over het verhelpen van nicotinevlekken op muren en plafonds.

Zoeken per provincie

Groningen
Friesland
Overijssel
Zeeland