Is een Zonneboiler de oplossing voor de toekomst?

Een zonneboiler is een duurzame manier om het water in huis te verwarmen. Het systeem bestaat uit twee belangrijke onderdelen: een collector op het dak en een opslagvat. De collector, ook wel het absorptiepaneel genoemd, is een apparaat dat zonne-energie opvangt en omzet in warmte. De collector bestaat uit leidingen die gevuld zijn met water (of glycol, om bevriezing te voorkomen) en een spiraal of warmtewisselaar. De collector is gericht op de zon, zodat deze zo veel mogelijk energie kan opvangen.

 

Het opgewarmde water (of glycol) stroomt vervolgens door de leidingen naar het opslagvat. Hier zit een spiraal of warmtewisselaar, die de warmte afgeeft aan het water in het opslagvat. Dit water wordt vervolgens gebruikt om het huis te verwarmen. Omdat de zon niet het hele jaar door voldoende energie kan opwekken, wordt een zonneboiler meestal aangesloten op de cv-ketel. Hierdoor kan de cv-ketel bij-verwarmen als dat nodig is.

 

De kosten voor een zonneboilersysteem variëren tussen de € 2500 en € 5.000, exclusief de cv-ketel. Er zijn verschillende subsidies of leningen beschikbaar voor de aanschaf van een zonneboiler. Een gemiddeld huishouden kan ongeveer de helft van de energie besparen die nodig is om water te verwarmen, wat neerkomt op zo’n 210 kuub. Dit betekent een jaarlijkse besparing van € 262,50. Houd er wel rekening mee dat de energieprijzen per huishouden verschillen, dus de besparing kan afwijken.

 

Er zijn een aantal aandachtspunten waar je rekening mee moet houden als je een zonneboiler wilt aansluiten op je cv-ketel. Je cv-ketel moet een NZ-gaskeurlabel hebben, wat staat voor Naverwarmer Zonneboiler. Laat een zonneboiler alleen plaatsen door een erkende installateur en wees altijd zeker van uw zaak!

Zoeken per provincie

Groningen
Friesland
Overijssel
Zeeland